Naklíčit si vlastní semena pro konzumaci je tak snadné, že to zvládnou i malé děti. Ty také častokrát mají zájem aktivitu mladých výhonků pozorovat, klíčící plody natočené na video nám mohou připadat jako zázrak. Jak dlouho nechat semínka klíčit, záleží vždy na jejich druhu, zpravidla to bývá rozmezí 3 – 6 dnů při pokojové teplotě a dostatečné vlhkosti. Klíčit lze jak v nakličovacích miskách, nádobách (sklenicích), tak i postaru – s namáčením do vody přes noc a po aktivaci plodů je ponechat vlhké na misce s gázou.
Výhody a vlastnosti klíčících semínek
· Bio semena na klíčení lze konzumovat za syrova, i vařené, nebo spařené. Za syrova jsou ideální, neboť v nich přetrvávají speciální enzymy, které se varem ničí. Klíčky z luštěnin však někteří odborníci doporučují krátce spařit horkou vodou kvůli zlepšení stravitelnosti a eliminaci některých nežádoucích látek, které proces klíčení úplně neodstraní. Obiloviny, olejniny a jiné rostlinky se však spařovat nemusí.
· Mohou se přidávat do pomazánek, výborné jsou např. na chléb s pomazánkovým máslem.
· Zeleninová obloha, talíř, nebo miska se salátem obohacená o tento přírodní zázrak jsou vynikajícím výživným pokrmem.
Hodí se i na cesty, zachutnají v rozkrojených a namazaných bagetách
Již naše babičky je často přidávaly do polévek, omáček, a k masitým i bezmasým pokrmům. Jedním z příkladů může být naklíčená cizrna – nejprve zpěníme na řepkovém oleji cibulku, přidáme k ní zhruba 5 dnů klíčící cizrnu (římský hrách) v množství objemu 3 hrnků, okořeníme mletým koriandrem a pepřem, a dusíme v zeleninovém vývaru, nebo ve vodě, až výchozí surovina změkne. Pak se přidá asi půl kila rajčat, saturejka a oregano, a nechá se 10 minut povařit. Vzniklá směs se dochutí kelímkem kysané smetany a dvěma stroužky česneku.
Inspirací pro chutnou a zdravou svačinu může být nakrájené ovoce zalité bílým jogurtem a posypané doma naklíčenou pšenicí špaldou, nebo žitem. Do směsi banánu, meruněk, jablka, kokosových plátků a javorového sirupu se přidá 100 g naklíčené obiloviny a kelímek kvalitního bílého jogurtu.